Warsztaty kulinarne w kl. 1a

Uczniowie klasy 1a uczestniczyli w czerwcu w warsztatach kulinarnych. Zajęcia te przygotowała i przeprowadziła wychowawczyni p. Krystyna Piekarska. Dzieci uczyły się o zasadach zdrowego odżywiania, o konieczności spożywania 5 razy dziennie porcji warzyw i owoców, a także jak samodzielnie przyrządzić sałatki i szaszłyki owocowe lub warzywne. Pierwszoklasiści byli bardzo zadowoleni z efektów swojej pracy podczas tych warsztatów. Poniżej prezentujemy galerię zdjęć. :)

Warsztaty kulinarne w klasie 1a to jedno z wielu szkolnych działań edukacyjnych towarzyszących „Programowi dla szkół”. Przypomnijmy w tym miejscu, iż jest to unijny projekt będący kontynuacją dwóch programów: „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W ramach „Programu dla szkół” koordynowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa rodzimi producenci regularnie dostarczają dzieciom owoce, warzywa oraz mleko i przetwory mleczne. Program ma za zadanie propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe. Oprócz promowania zdrowej diety i przeciwdziałania nadwadze, celem „Programu dla szkół” jest również zwiększenie spożycia owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie.