Zimowisko '2022 w SP 38 Dzień 4

Czwartego dnia obie grupy zimowiska brały udział w warsztatach kulinarnych pt. „Kulinarnie i figlarnie wokół pizzy”. Jednak zanim dzieci przystąpiły do wykonywania pizzy, najpierw z niewielką pomocą pań – wykonywały czapki kucharzy z pizzeri techniką kirigami. Gdy każdy młody pizzero miał już własną czapkę, dzieci podzielone na dwie grupy przystąpiły do zgłębiania tajników sztuki kulinarnej: wyrabiania zaczynu drożdżowego, następnie mieszania i ugniatania ciasta (i to przez ponad 10 min.!) Podczas gdy ciasto sobie rosło w cieple piekarnika, niezawodni pizzero kroili, odsączali, mieszali i przygotowywali wszystkie ulubione dodatki do pizzy. Całość odbywała się w największym skupieniu i w dobrej zespołowej atmosferze, niczym w prawdziwej pizzeri:-)
Gdy ciasto odpowiednio wyrosło, każdy tworzył własną kompozycję na pizzę, tak jak najbardziej lubi. Gotowe blachy zanieśliśmy do piekarników Technikum Hotelarskiego. Po ok. 20 minutach autorzy dań mogli dokonać degustacji. Sądząc z min oraz z odgłosów w czasie konsumpcji wszyscy byli nader zadowoleni z efektu własnej pracy! Zapraszam do oglądania galerii zdjęć.